[16 Ocak] Bedenlerinin Büyük Kismini Kullanamiyorlar Ama Engelliler İçin Yaşamin Siniri Yok

Kategori : Genel |

İSTANBUL (CİHAN) – Toplumsal hayatta yaşadıkları sorunlar ve iç dünyalarındaki karamsarlıklarla gündeme gelen engelliler, bu defa çok farklı bir etkinlik içinde bulunarak kendilerine dikkat çekti. Yaklaşık 40 fiziksel engelli, fotoğraf kareleri yardımıyla yorgunluklarını, acılarını ama bir o kadar da azimlerini insanlara sanat yoluyla gösterdi. Beşiktaş Spor Kulübü eski başkanlarından Serdar Bilgili’nin çektiği fotoğrafla bir kere daha gündeme gelme imkanı bulan engelliler, azimleriyle örnek olmayı başardı. Bedeni engelli olsa da içinde bulunduğu aktivitelerle, imkan verildiğinde neler yapabileceğini göstereren Aydın Yurttaş isimli engelli tenisçinin en büyük ideali tenis milli takımıyla yurtdışında yarışmak ve kupayla Türkiye’ye dönmek.


 Beşiktaş Kulübü eski başkanlarından Serdar Bilgili’nin engelli insanların “konu mankeni” olarak yer aldığı fotoğraflardan oluşan sergi Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde açıldı. Başkan Bilgili, basın mensuplarının sorularını cevaplarken, yaklaşık 40 engelli insanla çalışmasını tamamladığını ve elde ettiği sonuçtan büyük mutluluk duyduğunu anlattı. “Engellilerin sorunlarını gündeme taşırken onlara saygı duyulmasını istedim” diyen Bilgili, fotoğrafları çekerken engelli insanların gösterdikleri fiziksel beceriyi bir çok insanın göstermesinin zor olduğunu ifade etti. Türkiye’de 8.5 milyon engelli bulunduğunun altını çizen Bilgili, engellilerin sorunlarını anlatmak amacıyla sergiyi bütün Türkiye’de dolaştırmayı planladığını da anlattı. Bilgili ayrıca, “Resimler neden siyah-beyaz” sorusuna ise “Sanırım bu sorunun cevabını herkes biliyor” şeklinde cevap verdi.
 Serginin en dikkat çeken simalarından biri 28 yaşındaki engelli tenisçi Aydın Yurttaş oldu. 20 yaşında geçirdiği trafik kazası nedeniyle omurilik felci geçiren ve belden aşağısını kullanamayan Yurttaş, Almanca öğretmeni olmasına karşın hayatını tercümanlık yaparak kazanıyor. İzmir’de ablasıyla birlikte yaşayan Yurttaş, bütün engellilerin şikayet ettiği konulardan yakınıyor ancak bir farkla. Yurttaş, o kadar azim ile hayata bağlı ki en büyük idealinin tenis milli takımıyla yurdışında Türkiye’yi temsil etmeyi bile planlıyor. Yurttaş, “Biz engelli değiliz. Biz sadece yürüyemiyoruz. Bu bir durumdur. İki seçeneğimiz vardı. Ya geri çekeleceksiniz, ya da bunlarla savaşacaksınız. Biz savaşmayı seçen insanlarız. Hayat her zaman güzel.” ifadelerini kullandı.
 Hayatın her anını dolu dolu yaşamayı istediğini ve bundan geri adım atmayacağını söyleyen Yurttaş, bundan sonra objektif karşısına geçip bu gibi bir organizasyonda yer alma durumu olduğunda bunu değerlendirmeyi isteyebileceğini ifade etti. Yurttaş, “Şu ana kadar böyle bir durum olmadı ama eskiden tenis oynamayı da düşünmüyordum. Ama şu anda bir tenis kariyerim var. Hayatın ne olacağı belli olmaz” dedi.
 Gelecekte evlilik ihtimalini gözardı etmediğini anlatan Yurttaş, aile bireylerinin engelli bir insanın hayata tutunmasında çok önemli rolü olduğunu belirtti.
 Serginin diğer dikkat çeken yüzlerinden biri de engelleri piyano çalarak aşmayı başaran 21 yaşındaki Esra Kılıç’tı. Doğuştan omurilik açıklığı nedeniyle yürüyemeyen Kılıç, ruhunu piyano çalarak dinlendirdiğini belirtti. Piyano çalarak sorunlarını unuttuğunu ve bu sayede engelli olmayı unuttuğunu anlatan Kılıç, en büyük idealinin piyano çalarak kariyer edinmek olduğunu dile getirdi.

Haberi yazan - 26 Temmuz 2010. Kategori Genel. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.