MARDİN (CİHAN) – Mardin’de aktif bir şekilde çalışmalarına devam eden Sakatlar Derneği Mardin Şubesi yaptığı çalışmalarla takdir topluyor.
Sakatlar Derneği tarafından geçmişi M.Ö. 3 bin yıllarına dayanan gümüş işlemeciliğinin (telkari) yeniden canlandırılması ve bu yolla istihdam sağlanması için hazırlanan projenin devam ettiği belirtildi.
Mardin’de kültürel mirasın korunması kapsamında Sakatlar Derneğinin hazırladığı projelere Avrupa Birliği’nden destek verilirken işsiz gençlere ise umut doğdu. Sakatlar Derneği tarafından hazırlanan Telkari Gümüş İşlemeciliği projesine AB fonlarından hesaplarına 60 bin Euro’luk para aktarıldığını ifade eden Şube Başkanı Hasan Anuk, tarihi kentte tarih kent kadar eski bir el sanatı olan ‘telkariyi’ canlandıracakları için kendilerini şanslı hissettiklerini söyledi.
Mardin’in tarihi ve kültürel mirası açışından ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğunu ifade eden Anuk, “Özellikle son yıllarda yoğunlaşan kültürel turizm sayesinde, her sene yaklaşık 250 bin yerli ve yabancı turist Mardin’i ziyaret etmektedir. Mardin’deki geleneksel el sanatlarının gelişmesi, kültür ve inanç turizminin gelişmesine paralel olmamıştır. Turistlere çoğunlukla yurt içinden veya dışından gelen standartlaşmış el sanatı örnekleri sunulmaktadır. Mardin denilince akla ilk gelen, yaklaşık 3 bin yıldan beri yapılan ‘telkari el işçiliği’ sanatı gelmektedir.” dedi.
Üretim yaptıkları ürünleri başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Amerika ve Japonya’ya ihraç ettiklerini vurgulayan Anuk, dernek bünyesinde iki yıldan beri devam eden atölyelerinde günde bir kilogramlık gümüş hammaddesi kullandıklarını söyledi.