MARDİN (CİHAN) – Mardin’de kültürel mirasın korunması için Avrupa Birliği’nden (AB) destek alan Sakatlar Derneği’nin telkari gümüş işleme projesi, 40 engelliye istihdam sağladı.
Mardin’de tarihi binaların AB fonlarıyla restore edilmesinden sonra unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının tekrar canlanması için hazırlanan projelerden olan ‘Telkari Projesi’ düzenlenen kokteylle sona erdi.
Sakatlar Derneği’nin GAP GİDEM aracılığıyla uyguladığı ‘Telkari Gümüş İşlemeciliği Projesi, AB fonlarından alınan 84 bin 200 avro’yla hayata geçirildi.
Tarihi postane binasında düzenlenen kapanış kokteylinde proje hakkında bilgi veren Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk, eski bir el sanatı olan ‘telkariyi’ canlandırdıkları için kendilerini şanslı hissettiklerini söyledi.
Mardin’in tarihi ve kültürel miras açışından ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğunu ifade eden Anuk, “Özellikle son yıllarda yoğunlaşan kültürel turizm sayesinde, her sene yüz binlerce yerli ve yabancı turist Mardin’i ziyaret etmektedir. Mardin’deki kültür ve inanç turizminin gelişmesine paralel olarak bizlerde geleneksel el sanatlarının gelişmesi için hazırladığımız ve hayat koyduğumuz projelerle destek verdik. Mardin denilince akla ilk gelen ve yaklaşık 3 bin yıldan beri yapılan ‘telkari el işçiliği’ sanatını AB’den aldığımız destekle 40 engelli ustamızı yetiştirerek tekrar eski günlerine kavuşturduk” dedi.
Proje sayesinde telkari el işçiliğini geliştirdiklerine dikkat çeken Anuk, telkari ürünlerinin yeni tasarımlar ve yetiştirilecek elemanlar sayesinde genişleterek Mardin’e dönmesini sağladıklarını belirterek, “Türkiye Sakatlar Derneği ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu arasında 25 Mayıs 2006 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren hibe sözleşmesi, 84 bin 200 avro bedelli ve 13 ay süreli bir eğitim, tasarım ve iyileştirme projesini konu edinmiş. Avrupa Birliği Komisyonu’nun ihale ve satın alım kurallarına göre yönetilip yürütülen bu proje bedelinin, yüzde 10’luk kısmına tekabül eden 8 bin 240 avro’luk tutarsa dernek kaynaklarından yerel katkı payı olarak karşılandı” diye konuştu.
Kapanış kokteyline katılan Vali Yardımcısı Osman Nuri Canatan ve Belediye Başkan Vekili Deniz Beşenk, proje sayesinde meslek sahibi olan engelli telkari ustalarıyla bir süre sohbet etti. Proje kapsamında, 20’şer kişilik 2 grup kursiyer, gümüş telkari işleme konularında eğitildi. Tasarımcılar tarafından yeni ve özgün tasarımlar oluşturuldu.
Tasarım ve ürünlerin tanıtımı gerek internet vasıtasıyla, gerekse Sakatlar Derneği Mardin Şubesi’nin açacağı gümüş işçiliği mağazası yapılacak.
Her ürün için de ayrı ayrı patent başvurusu yapıldı ve ürünler tescillendi.