[4 Ekim] Kars’ta Toplu Taşima Araçlari Engellilere Hitap Etmiyor

Kategori : Genel |

KARS (CİHAN) – Dolunay Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Engelliler Birimi Başkanı Faruk Ocak, Kars’ta toplu taşıma araçlarının engelli vatandaşlara hitap etmediğini söyledi. Ocak, “Taşıma araçlarının uygunsuzluğu ve asansörlü araç bulunmaması sebebiyle engelliler özel taksileri kullanmak zorunda kaldığı için evlerinden hiç çıkmamaktadırlar.” dedi. Dolunay Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Engelliler Birimi Başkanı Faruk Ocak, ulaştırmanın bir hizmet olduğunu ve bunun herkese aynı anda sunulması gerektiğini vurguladı. CİHAN’a açıklama yapan Ocak, engellileri bu konuda yok saymanın doğru olmayacağının altını çizdi. Başbakanlık genelgesinde ‘kamu binaları, kamuya açık alanlar ve toplu taşıma araçlarının özürlülerin kullanımına uygun duruma getirilmesi’ ile ilgili maddenin 12 Temmuz 2006’da 26226 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ocak, “Bu genelgeye göre şehir içindeki toplu taşıma araçları engellilerin yararlanacağı duruma getirilecektir

. Ne yazık ki şehrimizde toplu taşıma araçlarının uygunsuzluğu ve asansörlü araç bulunmaması sebebiyle engellilerin ulaşımı özel taksileri veya piyasa taksilerince yapılmakta veya engelliler evlerinden hiç çıkmamaktadırlar.” diye konuştu.
 Ulaşım ve bilgilendirme sistemleri ile araç içindeki kullanım ortamında yapılacak düzenlemeler ile bu sorunların ortadan kaldırılacağını anlatan Ocak, şunları söyledi: “Bugüne dek ülkemizde çeşitli belediyeler tarafından engellilerin ulaşımına yönelik olarak mevcut otobüslerin uyarlanması ve engellilere uygun tasarlanmış yeni otobüslerin alınarak sefere konulması seçenekleri denendi. Yerel yönetimlerin denetimindeki bütün toplu taşım araçları ve şehir içi servis araçları engellilerin yardımcı araç ve gereçleriyle rahatlıkla erişebilecekleri biçimde donatılmalı ve araç ile durak ve kaldırım düzeyleri arasındaki çelişki giderilmeli. Toplu ulaşım araçlarının giriş ve çıkış kapılarının en azından tekerlekli sandalyenin geçişine olanak verecek açıklığa ve mekanizmaya sahip olması sağlanmalı.”
 Toplu taşıma işlemlerinin bazen özel şirketler tarafında da yürütüldüğünü belirten Ocak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum göz önünde tutularak sözleşmelerde toplu taşıma araçlarında engellilere sağlanacak kolaylıklar özel şirketler içinde geçerli olması sağlanacak maddeler konulmalı. Toplu taşımacılıkta kara, hava ve demiryolu ulaşımının bir bütünlük içinde düzenlenerek hizmetlerin sağlanması uygun olur kanaatindeyim. Toplu ulaşım sistemlerinde engellilere yönelik yapılacak düzenlemelerde fizibilite çalışmaları yapılarak şehir kaynakları dikkate alınarak en uygun ulaşım sistemi tercih edilmelidir. Erişebilirlilik bir bütün olarak görülmelidir. Arada bir parçası koparsa erişebilirlilik sağlanamaz. Bundan dolayı yapılacak uygulamaların sürekliliğinin sağlanmasına özen gösterilmelidir. Tam erişilebilirlilik için çözüm konusunda farklı yöntemler ortaya konulabilir. Duyarlılık artırılabilir, bilgi ile birlikte icat olunan tasarımlar gerçekleştirilebilir. Engellilerin toplu taşıma araçlarının duraklarını görebilmeleri veya duyabilmeleri için durak ve araçlarda sesli uyarı cihazları kullanılmalı veya büyük puntolu harflerle durak isimleri belirtilmeli, imkân varsa dijital yazılar kullanılmalıdır.”

Haberi yazan - 26 Temmuz 2010. Kategori Genel. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.