Diyarbakır Valiliğince atıl durumdaki dikiş makinelerinin Bedensel Engelliler Konfeksiyon Atölyesi Projesi kapsamında tahsis edilmesiyle, istihdam edilen yaklaşık 50 bedensel engelli, bir işe kavuşmanın mutluluğuyla hayata dört elle sarıldı.Kimi tekerlekli sandalyede kimi koltuk değneğiyle kimi de farklı hastalıklar nedeniyle bedensel engelli olarak yaşamını sürdüren yaklaşık 50 engelli, 6 ay önce açılan tekstil atölyesinde makinelerinin başında üretmenin, bir işe kavuşmanın ve kendi paralarını kazanmanın mutluluğuyla geleceğe umutla bakıyor.Diyarbakır Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, yaptığı açıklamada, bedensel özürlü insanların sayısının bir hayli fazla olduğu Diyarbakır’da, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının (SYDV) imkanlarıyla ”Bedensel Engelliler Konfeksiyon Atölyesi Projesi” geliştirdiklerini belirterek, valiliğin bu özel projesinde, bina tahsisinin yanında, her özürlüye birer dikiş makinesi teslim ederek istihdam sağladıklarını söyledi.Aldıkları eğitimin ardından Sümer Holdigin özelleştirilmesiyle kendilerine hibe edilen ve yaklaşık 60 bin metre kumaşı teslim aldıklarını belirten Seyitoğlu, şöyle konuştu:
”Kentte fakir öğrenci sayısı fazla. Amacımız öğrencilerimiz için giysiyi ucuza mal etmekti. Bunu yaparken de bizim sakatlarımız da yararlanacaktı. Daha sonra bir pantolon için 2 YTL’ye anlaştık. Yaklaşık 90 bin parça gömlek, pantolon ve önlüğün yapılması için protokol imzaladık. Vakfımıza bunun maliyeti 180 bin YTL, ama piyasa fiyatı 1 milyon YTL civarında. Biz bunu dernekle anlaşarak 180 bin YTL’ye mal ettik. Devlete tasarrufumuz toplam 820 bin YTL. Atölyede şu ana kadar 45 bin parça mal üretildi. Bunun karşılığında engellilere 90 bin YTL verdik. Bu para sandalyeye mahkum olan özürlüleri hayata bağladı. Bu çok önemli. Ayrıca engellilerimiz projemizin dışında kendilerine yönelik başka bir proje geliştirme gücüne de sahip oldular. Çünkü hayatlarında hiçbir zaman bu kadar yüklü bir parayı görmemişlerdir. Gece gündüz demeden çalışıyorlar.”
-BİR TAŞLA 3 KUŞ-
Seyitoğlu, siparişlerin kalan kısmının da engellilerce büyük keyifle üretilmeye devam edildiğini, atölyede her engellinin eline ayda ortalama 400-450 YTL geçtiğini belirterek, ”Bir taşla 3 kuş vurduk. Hem özürlülerimizi istihdam ettik. Hem vakfımıza tasarrufta bulunduk. Hem de daha çok yoksul öğrencimize ulaşma şansımız olacak. Proje 4 ay daha sürecek. Daha ellerindeki iş bitmeden piyasadan sipariş almaya başladılar” dedi.
Bedensel Engelliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Kadri Topdemir de Diyarbakır Valiliği SYDV ile engellilerin istihdam edilmesine yönelik atölyenin yaklaşık 6 aydır hizmete sunulduğunu söyledi.
Daha önce atölyenin atıl durumda olduğunu, kendilerine sahip çıkan valiliğe minnettar olduklarını belirten Topdemir, valilik sayesinde yaklaşık 50 engelli bireyin istihdamı, eğitimi ve topluma katılma boyutuyla projenin önemli olduğunu kaydetti.
Topdemir, resmi olmayan araştırmalara göre kentte yaklaşık 37-47 bin arasında engelli olduğunun belirtildiğini, işsizlik oranın yüksek olduğu Diyarbakır’da engellilerin bir nebze olsun istihdam edilmesinin sevindirici olduğunu belirtti.
-”YETER Kİ BİZE SİPARİŞ VERSİNLER”-
Bir işe kavuşmanın mutluluğu yüzlerinden okunan engellilerden Mehmet Yıldırım, atölyenin devamının kendileri için çok önemli olduğunu, her türlü dikişi yapabildiklerini ifade ederek, ”Yeter ki bize sipariş gelsin. Amacımız çok para kazanmaktan ziyade atölyenin, kapanmadan, daha çok kişiye ekmek kapısı olmasıdır” dedi.
Daha önce bir işi olmadığını, kendi parasını kazanmasının kendisini daha özgür olmasını hissettirdiğini ifade eden Yıldırım, ”Üretkenseniz, kendi paranızı kazanıyorsanız, toplum içinde rahatsınız. Yoksa ilgi görmüyorsunuz” diye konuştu.
-ÜNİVERSİTE HAYALİ-
Gelişim bozukluğu nedeniyle 1 metre 34 santimetre boyunda olan, üniversiteye gitme hayali kuran, açık lise son sınıf öğrencisi 25 yaşındaki Fidan Turan, babasının rahatsızlığı nedeniyle çalışamadığını, ağabeyi ile evin geçimini sağladığını ifade ederek, bir işe sahip olduğu için mutlu olduğunu söyledi.
—
TEKİRDAĞ BELEDİYESİ 13 ENGELLİYE TEKERLEKLİ SANDALYE VERECEK
– TEKİRDAĞ BELEDİYESİ, 13 ENGELLİ VATANDAŞA AKÜLÜ TEKERLEKLİ SANDALYE HEDİYE EDECEK.
(FOTOGRAFLI)
FERHAT AKGÜN
TEKİRDAĞ (CİHAN) – Tekirdağ Belediyesi, 13 engelli vatandaşa akülü tekerlekli sandalye hediye edecek.
Tekirdağ Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne müracaatta bulunan engelli vatandaşlara akülü tekerlekli sandalye verecek. 9 Ekim Salı günü saat 14. 00’te Zabıta Müdürlüğü önünde gerçekleştirilecek törenle engellilere akülü tekerlekli sandalyeleri teslim edilecek.
Engelli vatandaşlara her zaman destek olduklarını belirten Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün, “Engelli vatandaşlarımız da toplumumuzun bir parçası. Biz Tekirdağ Belediyesi olarak engelli vatandaşlarımıza bundan sonra da destek olmaya devam edeceğiz, her zaman onların yanında olacağız.” dedi.