600 Yillik Tarihi Hamam Engelli Kişisel Gelişim Merkezi Oldu

Kategori : Genel |

BURSA (CİHAN) – Bursa’da, özel mülkiyette iken kamulaştırılarak belediyenin mülkiyetine geçirilen ve kısa bir süre içinde restore edilen Muradiye Hamamı, engellilere yönelik önemli merkezlerden biri oldu.
Muradiye Engelli Kişisel Gelişim Merkezi olarak hizmete giren yapıda engellilere yönelik çeşitli kurslar gerçekleştirilecek.
Düzenlenen açılış törenine Bursa Milletvekilleri Mehmet Tunçak, Mehmet Emin Tutan, Osmangazi Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkan Adayı Mustafa Dündar, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Muradiye Hamamı’nın kentin en eski yapıları arasında bulunduğuna dikkat çektiği konuşmasında, “Özel mülkiyetteki yapıyı belediye olarak kamulaştırdık. Ardından projelerini hazırlayarak Kurul’a sunduk. Restorasyonunu başlattık ve bugün kente kazandırılan yapıyı Engelli Kişisel Gelişim Merkezi olarak hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.


Bu yapının da bundan öncekiler gibi; Gökdere Medresesi, Ördekli Hamamı, Seyid Usul Kültür Merkezi, Karabaş-i Kültür Merkezi gibi restorasyonunun ardından işlevsel hale getirildiğini belirten Altepe, “600 yıllık Muradiye Hamamı, harabe haldeyken bugün kentin yaşayan mekânlarından biri haline geldi. Üstelik engellilere hizmet veren yapı oldukça önemli bir misyon üstlenmiş oldu.” diye konuştu.
Açılış kurdelesinin kesilmesiyle engelli kişisel gelişim merkezi haline getirilen hamamı gezen davetliler, engelliler tarafından hazırlanmış birbirinden güzel el sanatları ürünleriyle karşılaştı.
Eserler davetlilerden büyük beğeni toplarken, bundan sonra açılacak kurlarda hazırlanacak eserlerde yine tarihi hamam da izleyicilerle buluşacak.
Engellilerden gelen talepler doğrultusunda oluşturulan ebru, resim, bilgisayar, ahşap boyama, el sanatları kurslarıyla engellilere kişisel gelişim imkanı sunulacak.
Bu tür kurslar daha küçük çaplı olarak Osmangazi Yerel Gündem 21 Engelli Bakım Merkezi (OBAM) ve Engelli Danışma Merkezi (OSEM)’de düzenleniyordu.
Fakat Muradiye Hamamı’nın tamamen bu amaçla tahsis edilmesiyle, kente bu yöndeki eksikliği giderecek ciddi bir adım atılmış oldu. Muradiye Engelli Kişisel Gelişim Merkezi’nde yine engellilerden gelen talepler doğrultusunda okuma yazma kursları düzenlenecek.
Muradiye Hamamı, yaklaşık 600 yıldır tarihe tanıklık ediyor. 360 metrekare alan üzerine kurulu yapı; Muradiye Külliyesi içindeki türbelerde dua okuyanların ve türbelerin bekçilerinin yıkanması için 1426 yılında Sultan II. Murat tarafından yaptırıldığı biliniyor. Tarihi yapının restorasyon projesi Osmangazi Belediyesi APK Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Kurul tarafından onaylandıktan sonra ihaleye çıkıldı ve yapının restorasyon ihalesini Akaygil Restorasyon Mimarlık şirketi gerçekleştirdi. Bekçıyan Hamamı (Bekçiler) olarak da anılan Muradiye Hamamı’nın restorasyonu, Osmangazi Belediyesi’ne; kamulaştırmalarla birlikte yaklaşık 1 milyon 100 bin TL’ye mal oldu.
Giriş kat ve Asma kattan oluşan hamam engelli rehabilitasyonuna uygun şekilde özel olarak restore edildi. Bu kapsamda binanın girişi rampa ile sağlanıyor. Asma kata ise engelli asansörü ile ulaşılıyor. Asma katta çalışma ofisleri ve eğitim üniteleri yer alıyor. Giriş katında engelli tuvaletleri ve kafeterya bulunuyor. İç kısımda ise bilgisayar laboratuarı oluşturuldu. Eskiden odun deposu (cehennemlik) olarak kullanılan kısım ek hizmet binası olarak yeniden inşa edildi. Tüm bina network ağı ile döşenmiş olup, dahili telefon hatları kuruldu. Yeterli dekoratif aydınlatma ile donatılan yapı, kapalı devre güvenlik sistemi ile 24 saat korunacak.
II. MURAD KÜLLİYESİ
Sultan II. Murat’ın Bursa’da yaptırdığı ve bulunduğu semte de adını veren cami, medrese, hamam, imaret, tabhâne, çeşme ve türbeden oluşan yapılar topluluğu. Orhan, I. Murat, Yıldırım ve Yeşil külliyeleri gibi açılımı sağlamak amacıyla, şehrin kuzeybatı varoşlarında inşa edilmişse de, külliye binaları onlar gibi dağınık değil, çizgi halinde bir hat üzerinde planlanmıştır. Şehrin batısında bina edildiği ve ticaret için değil de daha çok hizmet amaçlı olmasının yanında, bu külliyede, imarete misafir olan ya da gelip geçen kadınların dinlenmeleri için iki bölümlü bir tabhane (1) yaptırılmış olması çok önemlidir. (2) Diğer tabhaneli külliyelerde, “kadınların kullanımına özel” şeklinde bir ibareye rastlanmaz.
MURADİYE HAMAMI
Muradiye Külliyesi bünyesinde olmasına karşın Kaplıca Caddesi ile ayrılmıştır. Hamam 1426 yılında Sultan II. Murad tarafından yaptırılmıştır. Muradiye’de Kur’an talebelerine hizmet verdiği için “Bekçiyan ” ismi ile de anılmaktadır.
Duvarları 3 sıra moloz taşı ve 3 sıra tuğladan örülmüş olup, kasnakları 2 sıra tuğla ve aralarında ikişer dikey tuğla yerleştirilmiş bir sıra kesme taştan inşa edilmiştir. Hamam ılıklık ve soğukluk bölümlerinin yanında iki halvet odasından oluşmaktadır. Soğukluk bölümünün üzeri kubbe ile örtülüdür. Kubbe üzeri ise tuğla ile kaplıdır. Uzun yıllar harap halde bulunan hamam, 1523, 1634, 1742 yıllarında onarımlar görmüştür. Cumhuriyetin ilk yıllarında özel şahıs mülkiyetine geçen hamam uzun yıllar 1986 yılına değin Dökümhane olarak kullanılmış, bu tarihten sonra onarımlarla birlikte asli fonksiyonunda hamam olarak kullanılmıştır. Zaman içerisinde tamamen bu fonksiyonunu yürütemez hale gelmesi nedeniyle sahipleri tarafından satışa çıkartılan hamam 2005 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından satın alınmak suretiyle kamuya kazandırılmıştır. Restorasyon projeleri Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna onaylattırılmak suretiyle 2007 yılı başlarında restorasyon çalışmalarına başlanılmıştır.

(CİHAN)

Haberi yazan - 26 Temmuz 2010. Kategori Genel. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.