Dünya İşitme Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Markku Jokinen, kesin olarak bilinmemekle birlikte dünyada 75 milyon işitme engelli bulunduğunu belirterek, ”Gelişmekte olan ülkelerdeki işitme engelli çocukların yüzde 80’i henüz eğitim olanaklarına kavuşamamış durumda” dedi.
Dünya İşitme Engelliler Federasyonu 94. Yönetim Kurulu Toplantısı, Nippon Oteli’nde başladı. Dünya İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Jokinen, altı gün sürecek toplantıda, Federasyonun gelecek yılki faaliyetlerini belirleyeceklerini, iki yıl önceki faaliyetlerin ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin değerlendirmesini yapacaklarını bildirdi.
Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu’nun toplantıya ev sahipliği yapmasından büyük bir mutluluk duyduklarını dile getiren Jokinen, bir sonraki toplantının Eylül ayında Güney Kore’de olacağını belirtti.
Federasyon olarak bu Yönetim Kurulu Toplantısı’nın ardından, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’yle ilgili çalışmalara yoğunlaşacaklarını aynı zamanda Batı Afrika’da 19 ülkedeki insan hakları durumunun iyileştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatan Jokinen, diğer ülkelerdeki Federasyon çalışmalarıyla ilgili faaliyetlerde bulunacaklarını ifade etti.
2011 yılında Güney Afrika’da yapılacak toplantı için fazla bir zamanın kalmadığını ve oradaki kongrede yeni bir yönetim kurulunun seçileceğini dile getiren Jokinen, ”Dünya İşitme Engelliler Federasyonunun, dünya genelinde 130 üyesi bulunuyor. Dolayısıyla hem Yönetim Kurulu hem de Dünya İşitme Engelliler Federasyonu sekreterliği bu 130 ülkeyle de sürekli temas halinde. Merkezimiz ise Finlandiya’da. Küçük bir ofisimiz var, tam zamanlı çalışan 3 personelimiz bulunuyor” dedi.
-İŞİTME ENGELLİLERİN SORUNLARI-
Markku Jokinen, dünyadaki işitme engellilerin en büyük sorununun eğitim olduğunu söyledi.
”Kesin olarak bilinmemekle birlikte dünyada 75 milyon işitme engelli var. Gelişmekte olan ülkelerdeki işitme engelli çocukların yüzde 80’i henüz eğitim olanaklarına kavuşamamış durumda” diyen Jokinen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Bu çocuklar genellikle Afrika, Latin Amerika, Asya kıtasındaki ülkelerde yaşayan çocuklar. Bu, çok büyük bir rakam. Hiçbir eğitim olanağına sahip olmayan çocukların oranı bazı ülkelerde 90-95’e kadar çıkabiliyor. Bu çocukların işaret dilini kullanma şansları yok. Herhangi bir şekilde finansal kaynaklara ulaşma şansları da yok. Çok ciddi bir fakirlik içinde yaşıyorlar.
Bu ülkelerde işaret dili kullanımı da zayıf. Son zamanlarda, işaret dilinin resmi bir dil olarak kabul edilebilme oranı artmaya başladıysa da bu henüz istenilen seviyeye ulaşabilmiş değil. İşaret dilindeki bu zayıflığa bazı faktörler de eşlik etmekte. Örneğin, işaret dili tercümanlarının eksikliği… Bu en önemli sorunlardan bir tanesi. İşitme engellilerin hayata katılabilmeleri için işaret dilinde daha fazla bilgiye ihtiyaç var.”
İnternet, web sitesi yoluyla işaret dilinin kullanımının önemli bir olanak olabileceğini vurgulayan Jokinen, ”Finlandiya’da, parlamento bazı şeyleri Fin işaret diline çevirdi. İşitme engelliler web sitesine girerek, bu video klipleri izleyip anlayabiliyorlar. Televizyonda da işaret diliyle ilgili programların yapılması önemli” diye konuştu.
Jokinen, Dünya İşitme Engelliler Federasyonunun, BM ile iş birliği halinde çalıştığını ifade etti. BM alt birimleri aracılığıyla, Dünya İşitme Engelliler Federasyonunun bilgilerinin üye ülkelere dağıtıldığını belirten Jokinen, ”Uluslararası alandaki bu faaliyete ek olarak, ulusal federasyonlar yoluyla da çalışmalarımıza devam ediyoruz. İki yollu bir yaklaşım var burada. Hem uluslararası hem de ulusal yol var” dedi.
-TÜRKİYE’DEKİ İŞİTME ENGELLİLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR-
Markku Jokinen, işitme engellilerin kendilerini ilgilendiren hizmetler ve kanunlarla ilgili sürece katılması gerektiğini söyledi.
Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonunun aktif bir şekilde çalıştığını, çok sağlam stratejiler belirlediğini ve Türkiye’de yaşayan işitme engellilerin yaşam seviyelerini yükseltmek için önemli çalışmalar yaptığını belirten Jokinen, ”Türkiye’de duyan insanlar, işitme engellilerin yaşamları hakkında bilgi sahibi olabilirler. İşitme engelliler de bu yolla kendi kültürlerinden utanmayacaklar ve bundan gurur duyacaklardır” diye konuştu.
Toplantı, 28 Mart tarihinde sona erecek.