Alanya Dünyanin Engelli Merkezi Olacak

Kategori : Genel |

Antalya’nın Alanya ilçesine   bağlı Mahmutlar beldesine, engellilerin refakatçileriyle birlikte kalabileceği   Uluslararası Engelliler Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi yapılacak.
         Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Belediyesinin bir yıldır Polonya, İsveç,   Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nden yerel yönetimler, engelliler federasyonları ve   federasyonlara bağlı dernekler ile engelliler konusunda yürüttüğü çalışmalar   çerçevesinde bir süre önce Alanya Belediyesinin daveti üzerine ilçeye gelen bir   heyet, Uluslararası Engelliler Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezinin kurulacağı   alanla ilgili inceleme yaptı. İncelemeler sonucunda merkezin, Alanya’nın   Mahmutlar beldesinde belirlenen bir yere kurulmasına karar verildi. 
         Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,   merkezin, Alanya’nın uzun vadede dünyanın engelli merkezi olmasına önemli katkı   sağlayacağını söyledi. Merkezin yapımı için bir yıldır uğraş verildiğini anlatan   Doğan, şöyle konuştu:
         ”Bu, belediyemizle beraber Polonya, İsveç, Çek Cumhuriyeti ve   Slovakya’daki engelliler federasyonlarının işbirliğiyle hayata geçirilmeye   çalışılan bir projedir. Engellilerin hem rehabilitasyon hem eğitim hem de   dinlenmeleri için bir merkez yapılmasıyla ilgili çalışıyoruz. Bunun için değişik   bölgelerin istekleri ve düşünceleri vardı, ancak Polonya’da yaptığımız son   toplantıda, bu iş için en uygun yerin Alanya olduğuna onları ikna ettik.   Kendilerine Alanya’da üç yer gösterdik. Polonya ve Belçika’dan gelen mühendisler,   en uygun yerin Mahmutlar’daki 146 dönümlük hazine arazisi olduğunu olduğunu   belirtti. Belirlenen bu araziyi önce Mahmutlar Belediyesine tahsis ettireceğiz,   daha sonra da projeyi tamamlayıp AB fonlarından destek isteyeceğiz. Destek bulma   ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu olmasa da diğer ülkelerle birlikte   kendi ulusal kaynaklarımızla finanse edeceğiz ve bu projeyi hayata   geçireceğiz.”
         
         -AVRUPA’DAKİ ENGELLİLERİN TEDAVİSİ-
         
         Proje ortağı 5 ülkenin vatandaşlarının öncelikli olarak merkezden   faydalanacağını dile getiren Kaymakam Doğan, ”Avrupa’daki çok sayıda engellinin   tedavi ve eğitimleri burada gerçekleşecek. Bu, zamanla daha büyük rakamlara   ulaşacak ve bu da sağlık turizmine ciddi bir boyut kazandıracak. Önemli bir   ticari boyutu olacak yani” dedi
         Projenin gelişmesiyle Alanya’nın dünyadaki en önemli engelli   merkezlerinden biri haline gelebileceğine değinen Doğan şöyle devam etti:
         ”Bu tesis, bölgemizdeki turistik tesislerin bazı eksiklerini gidermesi,   altyapıdaki bazı eksiklerin ortadan kaldırılması ve otel, restoran kafe ve   barların engellilere daha uygun hale getirilmesi için etkileyici bir faktör   olacak. Tesis, koşulların engellilere uygun şekilde değişerek Alanya’nın, engelli   merkezi haline gelmesinde önemli bir faktör olacak.
         Olayın bir başka boyutu ise sosyal boyutudur ki bunu daha fazla   önemsiyoruz. Böyle bir merkezle dünyaya sosyal devlet olma bakımından bir mesaj   vermiş olacağız. Bu tesisle sadece Orta Avrupa’ya değil tüm dünyaya bir mesaj   yollayacağız. Bu proje, farklı dinde, farklı kültürde ve farklı dildeki   insanların aynı amaç altında birleştiği örnek çalışmalardan biridir.”
         
         -ENGELLİLERİN TECRİT EDİLMESİNE KARŞI ÖNEMLİ BİR HAREKET –
         
         Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu da, projenin, insani anlamda çok   önemli ve değerli bir proje olduğunu söyledi. Alanya’da böyle bir kamp merkezinin   olmasının, bir çok şeyi değiştireceğini anlatan Sipahioğlu, ”bu kamp merkezinin   olması, otellerin de kendilerini değiştirmesi suretiyle Alanya’yı mükemmel bir   engelli merkezi haline getirebilir. Alanya, engellilerle normal insanların bir   arada yaşamasını göstermek açasından önemli bir işlevi de yerine getirecek” diye   konuştu.
         Alanya’da yol, kaldırım ve bazı işletmelerin fiziki koşullarının   engellilerin yaşamına uygun hale getirilmesinin, bu projeye gerek olmadan   yapılması gerektiğinin de altını çizen Sipahioğlu, belediye olarak yıllardır bunu   dikkate alarak çalıştıklarını kaydetti.
         Projenin, hem insani hem de ekonomik boyutu bulunduğunu, bu nedenle   herkesin bu projeyi desteklemesi gerektiğini söyleyen Başkan Sipahioğlu,   ”Avrupa’da seyahat edebilir durumda 12 milyon engelli olduğu düşünülürse   alternatif turizm için potansiyelin büyüklüğü kolayca anlaşılabilir” dedi.
         
         -PROJE KOORDİNATÖRÜ ÇAM-
         
         Projenin Türkiye bölümünün koordinatörlüğünü Alanya Kaymakamlığı ve   Belediyesi adına yürüten Belediye Tabibi Mehmet Çam, AA muhabirine yaptığı   açıklamada, projenin detaylarını ve yapılan çalışmaları anlattı.
         Dr. Çam, 146 dönüm arazi üzerine yapılacak merkezin, 30 milyon dolara mal   olacağını ve gerek fiziksel yapısı, gerekse işlevselliğiyle dünyaya örnek bir   tesis olacağını söyledi.
         Merkezin yapımı için projenin tamamlanmasından sonra öncelikle Avrupa   Birliğinin ilgili fonlarından para talep edileceğini belirten Çam, bu   gerçekleşmediği takdirde 5 ülkenin ilgili fonlarından temin edilecek paralarla   yapılacağını bildirdi.
         Özellikle Polonya Cumhurbaşkanı’nın konuyla bizzat ilgilendiğini anlatan   Çam, projenin ne zaman hayata geçirileceğinin aralık ayında belli olacağını dile   getirdi.
         Projenin, başlamasından birbuçuk yıl sonra tamamlanacağını anlatan Çam,   şöyle konuştu:
         ”Yapılacak merkez, hem fiziki yapısı hem de iç donanımı ve işlevselliği   dünyada eşi benzeri bulunmayan, ekolojik bir yapı olacak. Brüksel’deki bir   mühendis grubu bunun üzerinde çalışıyor. Dünyada örnek bir proje ortaya çıkacak.   Burada engelliler, geçici olarak hem konaklama yapacaklar hem de tedavi   olacaklar. Merkezde akupunktur, yunus tedavisi gibi alternatif tedaviler de   uygulanacak. Ayrıca, diğer engelli merkezlerindeki görevliler, istedikleri   taktirde bu merkezde eğitim görebilecek.”
         Önceliğin bu 5 ülke vatandaşlarına ait olması şartıyla tüm dünya   vatandaşlarının  merkezin hizmetlerinden yararlanabileceğini anlatan Çam, burada   tedavi görecek engellilerin giderlerinin sigorta şirketleri tarafından   karşılanacağını da bildirdi.
         İlk etapta 300 veya 500 kişi kapasiteli olacak merkezin daha sonra   büyütülebileceğini de ifade eden Çam, bu projenin başarılı olması durumunda   Alanya’ya yaşlılar için de bir merkez yapılmasının düşünüldüğünü anlattı.
         Alanya’nın, engelliler için çok ideal bir yer olduğunu belirten Dr. Çam,   bunun için sadece merkezin yapımının yetmeyeceğini, çevresel faktörlerin de   engellilere uygun hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
         Ortak çalışma yapılan 4 ülkenin ilgili kurumlarının, Alanya ve belde   belediyelerinden yol kaldırım ve binaların bundan sonra engellilere uygun dizayn   edilmesi şartını koyduklarını da vurgulayan Çam, projenin, hem engelliler için   önemli bir hizmet, hem de önemli bir alternatif turizm olarak ilçeye katkı   sağlayacağını söyledi.
         Dr. Çam, Mahmutlar beldesinde belirlenen 146 dönüm hazine arazisinin   Mahmutlar Belediyesine tahsisinin isteneceğini ve yapılacak merkezin Alanya ve   Mahmutlar belediyeleri tarafından birlikte işletileceğini sözlerine ekledi.
        

Haberi yazan - 26 Temmuz 2010. Kategori Genel. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.