Doğuştan İşitme Engelli İkizlere Biyonik Kulak Takildi

Kategori : Genel |

İZMİR  (CİHAN) – 16.03.2010- Anne ve babaları gibi işitme engelli doğan ikizlere, biyonik kulak (koklear implant) takıldı. İzmir’in Menemen ilçesinde oturan Bircan Varol (30) ile Mustafa Varol (31) çiftinin 2 yaşındaki ikizleri İbrahim Arda ve Mehmet, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde yapılan ameliyat sayesinde duymaya başladı. İşsiz olan ve okuma yazma dahi bilmeyen aileye, bir hayırsever destek oldu.
İkizlerin maddi ve manevi yükünü, normal işiten ve konuşan babaanneleri Halime Varol (55) taşıyor. Eşi beş yıl önce vefat eden, bir yandan yoksullukla boğuşan ve bir yandan da torunlarına çare arayan Varol’a, bir hayırsever yardım eli uzattı. Varol ailesi, çocuklarında olabilecek işitme kaybının erken teşhisi için DEÜ Hastanesi KBB Polikliniği’ne başvurdu.İkizleri muayene eden yedi kişilik ekip, doğuştan itibaren hiç duymayan İbrahim Arda ve Mehmet’e biyonik kulak takılmasına karar verdi. Geçen mart ayı başında biyonik kulak takılırken bir ay sonra da kulak arkasına, işitme cihazına benzeyen “konuşma işlemci” cihaz yerleştirilecek. Çocuklar, konuşma seslerini ilk etapta yeni doğmuş bebekler gibi sıradan ses olarak algılayacak. Eğitimle 6 ay ile 1 yıl arasında başarılı bir sonuç alınacağı belirtiliyor.
    Çevreyle sözlü iletişime geçemedikleri için ikizlerden birisinin hırçın, diğerinin içe dönük kişilik sergilemesi dikkat çekiyor. Depresif durumun dış dünyayla iletişimsizlikten kaynaklandığını belirten doktorlar, anne ve babanın da işitme engelli olması sebebiyle küçüklerin mutlaka bir eğitim kurumuna gönderilmesi gerektiğini vurguluyor. İbrahim Arda ve Mehmet’i okula gönderecek maddi güçlerinin bulunmadığını belirten babaanne Halime Varol ise, “Torunlarımın eğitim almalarını çok istiyorum. Babalarının işi yok. Karınlarını güçlükle doyuruyorum. Çocukların konuşabilmesi için üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum fakat yetişemiyorum.” diyor.
 
    KUTU
 
    Konuşma işlemcisi
    İç kulağın işlevini üstlenen biyonik kulağın bir parçası olan konuşma işlemcisi, konuşma sinyallerini düzenleyerek, radyo frekansları aracılığıyla kafatası kemiğini aşarak iç kulağa yerleştirilen elektrotlara iletiyor. Türkiye’de yıllardan beri kullanılan bu yöntemle doğuştan duşmayan çocuklar, ilk gün değilse bile aylar içinde konuşmaları anlayabilir ve ardından konuşabilir hale geliyor. (CİHAN)

Haberi yazan - 26 Temmuz 2010. Kategori Genel. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.