Engelli Çocuklarin Büyük Bir Kismi Akraba Evliliklerinden Oluyor’

Kategori : Genel |

ADANA (CİHAN) – Psikiyatrist Doktor İbrahim Bilgen, Türkiye’de her yüz çocuktan birinin zihinsel engelli olduğunu belirterek, bu durumun daha çok akraba evliliklerinden kaynaklandığını söyledi. Bilgen, zihinsel engelli çocukların sorunlarının belirli düzeylerde tedavisinin mümkün olduğunu belirtti. Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) tarafından hazırlanan “Hep Çocuk Kalanlar Projesi” kapsamında Seyhan Oteli’nde engelli çocuklarını ailelerini bilgilendirmeye yönelik bir toplantı düzenlendi.     Burada bir konuşma yapan Psikiyatrist Dr. İbrahim Bilgen, engelli çocukların büyük bir kısmının akraba evliliklerinden olduğunu kaydetti. Buna rağmen akraba evliliklerinden vazgeçilemediğini aktaran Bilgen, bu nedenle ailenin yaşadığı suçluluk duygusu, eşler arasında tartışmalara, dolayısıyla tüm aile bireylerinin de psikolojik sorunlara yol açtığını ifade etti.

Ailelerin çocuklarının durumunu öğrendiğinde büyük şok yaşadığını ve haberi veren kişiye tepki gösterdiğini aktaran Bilgen, “Sorunlarıyla yalnız kalan ve destek bulamayan aile bireylerinin içinde bulundukları duruma tepkileri farklı oluyor. Engelli çocuğunu eve kapatıp, utanılacak durum gibi gizleyenler de bulunuyor. Bazıları inkar ediyor ve kabullenmiyor. Kimi de “kader” diyor, içinde bulunduğu durumu kabulleniyor. Anne ve babalar kendilerinin yardımına ihtiyaç duyan birine yardım etmemiş oluyor. Çocukların zekalarında problem olabilir ama sezgileri çok kuvvetlidir. Sizdeki bu durumu sezen ve çok daha farklı davranışlarda bulunur. Aileler sadece kendi çocuklarının engelli olduğunu düşünmesinler. Pek çok aile çocuklarının sevilmeyeceğini, hor görülüp alay edileceğini düşünerek onun sokağa çıkmasını engellerler. Sabırla yardım etmeniz çocuğunuzun kendisini diğer çocuklarla aynı hissetmesini sağlayacağı gibi, çevresinde aranır bir kişi bile yapabilecektir. Babalar annelere mutlaka destek olmalı. Onların yükünü hafifletmeli.” dedi.
Daha sonra Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Özgür, ailelere yönelik bir konuşma yaptı.
Toplantıda zihinsel yetersizliği olan çocukların eğitiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan bazıları şöyle sıralandı:
-Her şeyden önce çocuğunuzu kabul edin, onu olduğu gibi kabul etmeniz yapacağınız çalışmalarda size en büyük yardımcıdır.
-Anne – baba olarak birbirinizi suçlamayın, suçlu da aramayın.
-Çocuğun her türlü gelişimi için gereken ilgi ve şefkati ona sürekli gösterin.
-Onu aileye verilmiş bir ceza olarak görmeyin, çocuğunuzu suçlamayın. Çocuğunuzdan utanmayın, onun sokağa çıkmasına, oyun oynamasına, arkadaşlıklar kurmasına yardımcı olun.
– Çocuğunuzun toplum tarafından kabul edilmesi bir yönüyle dış görünüşüyle de ilgilidir. Özellikle el, saç, yüz, beden giysi temizliğine dikkat edin.
– Çocuğunuzu aşırı derecede korumayın. Onun bütün hizmet ve isteklerini hemen yapmayın ve başkasının yapmasına da izin vermeyin. Yapabileceği etkinlikleri yapmasını sabırla bekleyin, yapmasını sağlayın.
– Çocuğunuza acıyarak yaklaşmayın. Acımadan doğan sevgi ve yardım, onun öğrenmesine engel olacaktır.
– Çocuğunuzu beceriksiz bulmayın, “Sen yapamazsın, beceremezsin” gibi sözlerle atılımını engellemeyin. Sabırla yapmasını bekleyin. Onu beceriksiz bulmanız ve engellemeniz kendine güvenini kaybetmesine neden olur.
-Çocuğa bakmak sadece yeme, içme, giyme, barınma gibi temel gereksinimlerini karşılamak değildir. Sosyal, duygusal, kültürel gereksinimlerinin de karşılanması gerektiğini unutmayın.
– Çocuğunuzdan var olandan daha fazlasını beklemeyin. Zihinsel engeli (yetersizliği) nedeni ile yeteneklerinin sınırlı, yaşıtlarından geri olduğunu unutmayın. Yapamayacağı şeyleri ondan istemeyin.
– Çocuklarınızı yetiştirirken yaptığınız davranışları bu çocuğunuzda daha uzun süreli ve daha yoğun sabırla uygulamak zorundasınız. Eğitimde en önemli nokta, acelesiz, sabırlı, tekrardan bıkmaz, güler yüzlü, sevecen olmaktır. (CİHAN)

Haberi yazan - 26 Temmuz 2010. Kategori Genel. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.