Engelliler Kendi Araçlarini Üretecek

Kategori : Genel |

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik  Fakültesince hazırlanan, engellilerin kendi araçlarını üretimine olanak  sağlayacak Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci Programı Yenilik Transferi  kapsamındaki projenin onaylandığı bildirildi.
       Makine Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, projenin Almanya, Romanya ve Bulgaristan,  Türkiye’den ise Başbakanlık Özürlüler İdaresi, Türkiye Sakatlar  Konfederasyonu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı Merkez  Belediyesi, Faz Elektrik AŞ ve Tagem Kopisan Ltd. Şti. desteğiyle  yürütüleceğini bildirdi.
       Engellilerin özellikle 2000’li yıllardan itibaren üretime katkı için  talepte bulunmaya başladıklarını ifade eden Soydan, söz konusu projeyi  de engelli vatandaşların çalışma ve sosyal hayata katılımını sağlamak  amacıyla hazırladıklarını belirtti.

       Projenin, ”Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci Programı Yenilik  Transferi” kapsamında desteklendiğini kaydeden Soydan, ”Projenin amacı  fiziksel engellilerin kendi araçlarını kendilerinin üretmesini sağlamak  ve onları iş sahibi yapmak” dedi.
       Özellikle gelişmiş ülkelerde, fiziksel engellilerin ihtiyaç duyduğu 3  bin çeşit yardımcı araç olduğunu, Türkiye’de bu araçlardan 300’ünün  kullanıldığını belirten Soydan, bunlarından da yüzde 90’ının ithal  edildiğini söyledi.
      
       -”ÜRETİM İÇİN ALTYAPI HAZIRLANACAK”
      
       Savaş, terör, deprem, hastalık ve trafik kazalarından dolayı her geçen  gün fiziksel engellilerin sayısının çoğaldığını kaydeden Soydan, şöyle  devam etti:
       ”Fiziksel engelli oranındaki artıştan dolayı medikal araçlara ihtiyaç  çoğaldı. Projemizin önemli hedeflerinden biri de bu talebin ülkemiz  tarafından karşılanabileceği bir altyapı oluşturulması ve bunu  yapabilecek insanların yetiştirilmesi. İlk etapta 50 fiziksel engelliye  bu araçların tasarımı, imalatı, testleri, bakımı, onarımı, seçimi  konularında eğitim verilecek. Kullandıkları araçların hangi özelliklere  sahip olması gerektiğini yaşayarak tecrübe edecek olan engellilerin,  araçların tasarım, üretim ve test kriterlerinin belirlenmesinde de daha  verimli olacaklarını düşünüyoruz.”
      
       -”48 HAFTA EĞİTİM VERİLECEK”-
      
       Soydan, projenin 240 bin avro olan bedelinin yüzde 75’inin AB tarafından  karşılanacağını ifade etti.
       Eğitime Haziran ayında başlanacağını belirten Soydan, ”Kayıtlarımız da  başladı. Engellilerin rahat çalışmaları için özel sandalyeler ve masalar  yaptırıyoruz. Altyapıyı oluşturmaya başladık. 48 hafta eğitim verilecek.  Projemizin amaçlarından biri de engeli vatandaşlarımıza eğitim verdikten  sonra onların bu alanda istihdam edilmelerini sağlamak. Hem kendi  araçlarını üretecekler hem de bir meslek sahibi olacaklar” diye konuştu.

 

Haberi yazan - 26 Temmuz 2010. Kategori Genel. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.