Engelliler Ve İstihdam Sorunu

Kategori : Genel |

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof.  Dr. Sezer Komsuoğlu, ”Üniversitemizde öğrenim gören ve çalışan  özürlüleri, kendi kendilerine, öz güvenle yürütebilecekleri projelerle  kampüsümüze katmak istiyoruz” dedi.
Komsuoğlu, KOÜ Engelliler Araştırma Birimi tarafından düzenlenen  ”Engelliler ve İstihdam Sorunları” konulu panelin açılışında yaptığı  konuşmada, dünyada 600 milyon, Türkiye’de ise 6,5 milyon engelli  bulunduğunu söyledi.
Türkiye’nin, Birleşmiş Milletlerin 2006 yılında çıkardığı engellilerle  ilgili sözleşmeyi ilk imzalayan ülkelerden biri olduğunu ifade eden  Komsuoğlu, şunları söyledi:
”Türkiye’nin bu sözleşmeyi imzalamasının ardından Haziran ayında Yüksek  Öğrenim Kurumu da (YÖK) böyle bir sözleşme imzaladı. Böylece  Türkiye’deki tüm kurumlarda engellilere yönelik bir çalışma başlatıldı.


Üniversite olarak biz de Engelliler Araştırma Birimi oluşturduk.  Üniversitemizde 28’i öğrenci, 31’i personel olmak üzere toplam 59  engelli bulunuyor. Onların daha özgürlükçü birey olarak, kendi  kendilerini idame etmelerini sağlayacak oluşmalar yapmak istiyoruz.  Ancak bunların bir kısmı büyük bir maliyet, mimari düzenlemeler istiyor.  Bunun için fonlar gerekiyor ve fonları oluşturmaya çalışıyoruz. Bunların  dışında yapılması birçok şey var. Üniversitemizde öğrenim gören ve  çalışan özürlüleri, kendi kendilerine, öz güvenle yürütebilecekleri  projelerle kampüsümüze katmak istiyoruz.”

-TÜRKİYE’DEKİ İŞSİZLİK SORUNU-

İŞKUR Kocaeli İl Müdürü Ahmet Canımova ise tüm gelişmiş ve gelişmekte  olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de işsizliğin önemli bir sorun  olduğunu belirtti.
Türkiye’nin son yıllarda büyüme hızının yükselmesine rağmen işsizlik  sorununu kısa sürede çözecek bir büyüme gerçekleştiremediğini ifade eden  Canımova, ”İşsizlik, yüzde 6, yüzde 7’lik büyüme oranlarıyla 20 yılda  çözülmez” diye konuştu.
İşsizlik sorununun hükümet tarafından tek taraflı çözülemeyeceğini  söyleyen Canımova, şunları kaydetti:
”Bu sorun sanayicisiyle, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum  örgütlerinin işbirliği ile çözülebilir. Diğer taraftan özürlülerin  istihdamı da ülkemizde çok önemli bir sorun. Sorunun çözülmesi için her  yıl kotalar konuluyor. Geçen yıl bu kota yüzde 4’dü, bu yıl ise yüzde  3’e düşürüldü. Kotalarla bu sorunu çözemezsiniz. Alternatif çözümler  üretilmesi lazım.
Korumalı İş Yerleri Yasası çıktı ancak, taslak şeklen var aktif olarak  yok. Çünkü, yönetmelik hala çıkmadı. Kamuda özürlü açığı olmaması  gerekiyor. Özürlülerin eğitim düzeyleri yükselmeli. Mesleki eğitimden  geçirilmeli. Hangi meslek dalında açık varsa o dalda eğitim verilmeli.

Haberi yazan - 26 Temmuz 2010. Kategori Genel. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.