Sakarya’da Sesli Kütüphane Açilacak

Kategori : Genel |

 Sakarya Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı,   görme engelli vatandaşlara yönelik sesli kütüphane kurmak için çalışmalara   başladıklarını bildirdi.
         Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi Görme   Engelliler Teknoloji Merkezinin (GETEM) görme engellilere yönelik çalışmalar   yaptığını ve GETEM’e kurumsal olarak üye olduklarını söyledi.
         GETEM’de yüzlerce dijital ortamda okunmuş kitap bulunduğunu bildiren   Yazıcı, ildeki engellilerin okunmuş kitaplardan yararlanmasını sağlayacaklarını   belirtti.
         Görme engellilerin en büyük sorunun kitap okuyamamak olduğunu ifade eden   Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: 
         ”Görme engelli vatandaşlara yönelik sesli kütüphane kurmak için   çalışmalara başladık. Kütüphaneyi merkezde bir yere kurmayı planlıyoruz.   Vatandaşların kolayca ulaşabileceği bir yer olmalı. Bunun için gerekli izinler ve   ödenekler çıktı. Ne kadarlık bir ödenek gerekeceğini belirleyeceğiz. Bunun   yanında GETEM’den aldığımız okunmuş kitapları, mp3’e yükleyip öğrencilerimize   götüreceğiz. Öğrencilerimizi evlerinde ziyaret edeceğiz. Ne tür kitaplar okumak   istediklerini soracağız. Ayda bir öğrencilerimizi ziyaret etmeyi ve isteklerini   öğrenmeyi hedefliyoruz. GETEM’de 4 bin civarında okunmuş kitap var. Ve halen   okunuyor. Öğrencinin istediği kitap okunmamışsa, biz Türkçe ve edebiyat   öğretmenlerinden oluşan bir komisyona bu kitapları okutacağız.”
         Bazı yazarlara kendi kitaplarını dijital ortamda okumaları için teklif   götürdüklerini kaydeden Yazıcı, ”Öğrencilerimiz okumak istediği kitabı,   yazarından da dinlemek isteyebilir. Bazı yazarlarımız bu teklifimizi kabul   ettiler, bazıları Sakarya’ya gelip görme engellilere birkaç sayfasını   okuyabileceğini belirttiler” dedi.
         Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bu yıl kurulan Özel Eğitim   Koordinatörlüğü görevine getirilen görme engelli öğretmen Yüksek Başkesen ise   Altı Nokta Körler Derneği Sakarya Şubesinin 200 üyesinin olduğunu, ilde 3 bin   civarında görme engelli insanın bulunduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.
         Teknolojiyle tanışmamış bir görme engelli insan grubunun var olduğunu   ifade eden Başkesen, şunları söyledi:
         ”Bir görme engelli eğer teknolojiyi kullanmıyorsa o insan gerçekten   kördür. Teknolojiyi kullanmaya başladıktan sonra, bir şeyleri fark edecek, bir   şeyleri görmeye başlayacak. Bizim en büyük eksikliğimiz, okuyamamaktan   kaynaklanıyor. Kütüphanenin aktif bir şekilde faaliyetini sürdürmesi için,   yetişkinlere de açık olması lazım. Bu proje, kültürel alandaki eksikliği   gidermekte büyük rol oynayacak.”

Haberi yazan - 26 Temmuz 2010. Kategori Genel. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.