Tiyatro Sayesinde 30 Yaşında Konuştu

Kategori : Genel |

Bayrampaşa Belediyesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Özürlüler Merkezi’nde tiyatro eğitimi alan fiziksel ve zihinsel engelli 30 yaşındaki Fahri Koç, tiyatro sayesinde yıllarca sürdürdüğü sessizliğini bozdu. 2 yaşında geçirdiği havale sebebiyle konuşamayan ve hiçbir şeye tepki vermeyen Fahri, artık birkaç kelime de olsa konuşabiliyor ve tepki verebiliyor. Doktorların ‘iyileşemez’ deyip Fahri’den ümidini kestiğini söyleyen anne Fahide Koç, tiyatro eğitimine başladıktan sonra oğlunun ilk defa ‘anne’ dediğini duygulanarak aktarıyor. Anne Koç, “Oğlum bu yaşına kadar tek bir kelime dahi konuşmamıştı. Benim yanımdan ayrılmaz, hiçbir tepki de vermezdi. Göz teması bile yoktu. Oğlum artık tiyatroya başladıktan sonra birkaç kelime de olsa konuşabiliyor, arkadaşlarıyla beraber iletişim kurmaya başladı. Daha ne isteyebilirim ki, dünyalar benim oldu.” dedi.

Tiyatro eğitimi sayesinde iyileşen bir diğer kişi de 28 yaşındaki Suat Köse. Konuşmakta zorluk çeken Köse, 3 yıl boyunca aldığı tiyatro dersleriyle dil becerisini geliştirdi. Derslerde nefes çalışıp ses egzersizleri yapan Köse, şimdi rahatlıkla konuşabiliyor. Tiyatronun fiziksel ve zihinsel hastalıkların tedavisinde büyük katkı sağladığını dile getiren tiyatro eğitmeni Gizem Soysaldı, bu duruma bizzat şahit olduğunu vurguluyor. 10’a yakın engelli kişiye tiyatro eğitimi veren Soysaldı, “Hiçbir şeye tepki vermeyen ve konuşamayan Fahri, topu tutmasını söylediğimde bir anda kendi ismini söyledi. Biz şoke olduk. Fahri, bu yaşına kadar tek bir kelime dahi etmemiş. Şimdi birkaç kelime söylemesi haricinde başkalarıyla da sosyal iletişime geçebiliyor. Tiyatro eğitimi alan birçok hasta vücut becerilerini geliştirdi ve beden dillerini daha iyi kullanabiliyor. Ayrıca tiyatro eğitimleri süresince diş fırçalama, kılık kıyafet düzeni gibi birtakım alışkanlıkları da öğrendiler.” şeklinde konuştu. Soysaldı, eğitimlerde öncelikle engellilerin hayal güçlerini geliştirebilecek çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
 
Kaynak: ZAMAN

Haberi yazan - 26 Temmuz 2010. Kategori Genel. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.