Özürlüye Evde Bakim Ücreti

Kategori : Genel |

Günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan özürlü vatandaşların bakımı için Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunca (SHÇEK) yapılan evde bakım ücreti ödenmesi özürlü birey ve yakınları için umut oldu. Özürlülerin yaşadıkları aile ortamından ayrılmadan bakımın esas alındığı uygulama, Diyarbakır’da özürlülerin yaşam koşullarını iyileştirdi. Bazı özürlü yakınları kendilerine aylık olarak ödenen bakım ücreti sayesinde yeni bir eve taşınırken, kimi de özürlüsüne daha önce alamadığı giysiyi, oyuncağı veya bilgisayarı satın almanın huzurunu yaşıyor.


     
     -”DAHA İYİ BİR EVE TAŞINDIK”-
    
     Doğuştan zihinsel ve bedensel engelli çocuğunun gülen gözlerinin dünyalara bedel olduğunu söyleyen baba Veysi Demir, 12 yaşındaki kızı Dilan sayesinde gün yüzü gördüklerini söyledi.
     Düzenli bir işi olmadığı için hep yoksullukla mücadele ettiklerini ve bugüne kadar çok sıkıntı çektiklerini anlatan Demir, daha önce kirası ucuz olduğu için, sağlıksız ve güneş görmeyen bir evde oturmak zorunda kaldıklarını belirtti.
     Demir, şöyle konuştu:
     ”Dilan’ın bakımı için aldığımız para sayesinde daha iyi bir eve çıktık. Daha önce kızımın istediği bazı şeyleri alamıyordum. Yoksul olduğumuz için bu bizi çok üzüyordu. Bakım ücreti sayesinde kızıma bilgisayar aldım, ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılıyorum. Devam ettiği rehabilitasyon merkezi sayesinde artık yavaş yavaş kendini ifade edebiliyor. Allah devletimizden, başbakanımızdan razı olsun. Hiç kimse bize sahip çıkmıyordu.”
     Mehmet Başeğmez de uygulamadan yararlanan zihinsel engeli oğlu Murat’ın istem dışı davranışları yüzünden komşularının rahatsız olduğunu, bu nedenle borçlanarak tek katlı bir gecekondu yaptığını söyledi.
     Verilen ücret sayesinde çocuğunun ihtiyaçlarını rahatlıkla karşıladığını ifade eden Başeğmez, uygulamadan çok memnun olduklarını belirtti.
    
     -”HİZMETİ HIZLI BİR ŞEKİLDE UYGULADIK”-
    
     Sosyal Hizmetler İl Müdürü Oktay Taş AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılından itibaren bakıma muhtaç, ağır özürlülere SHÇEK aracılığıyla evde bakım hizmetinin sunulduğunu anımsattı.
     Bu hizmetin temel amacının özürlüye kendi evinde hizmet sunulması olduğunu ifade eden Taş, özürlülük şartının, bireyin en az vücut fonksiyon kaybı yüzde 50 ve üzerinde kendi öz bakımını yerine getirirken, bir başkasına ihtiyaç düzeyinde olması gerektiğini kaydetti.
     Ayrıca yararlanma durumunda kişi başına düşen aile bireylerinin aylık gelirinin asgari ücretin 3’te 2’sinden fazla olmaması gerektiğini belirten Taş, şu bilgileri verdi:
     ”Sağlık kurulu raporu ile durumunu belgelendirenler müdürlüğümüze müracaatta bulunuyor. Şuana kadar 4 bini aşkın başvuru oldu. Fiilen 3 bin 140 bin özürlümüz aylık net asgari ücret tutarında bakım hizmeti almaktadır. Uygulamada Türkiye genelinde en fazla evde bakım ücretinden yararlanan illerin başında İstanbul geliyor. Diyarbakır da ilk beş il içinde. Söz konusu hizmeti hızlı bir şekilde uyguladık. Vatandaşlarımıza daha hızlı hizmet sunabilmek için zaman zaman dosyalarımızı eve götürdük. Bu vatandaşlarımız toplumun el uzatılmaya en muhtaç kesimidir. Düne kadar özürlüsünden sıkılan, özürlüsünü gizleyen vatandaş, bugün sahip çıkıyor. Özürlüye bakacak öncelikle tercihimiz anne, baba veya kardeş. Onları bakıcı olarak atıyoruz. Bu bakıcı özürlünün her türlü ihtiyaçlarının karşılanmasından sorumlu. Bunun karşılığında da kendisine bakım ücreti ödeniyor.”
    
     -İSTİSMARCILARA DİKKAT-
    
     Alternatif hizmet modellerinin sadece evde bakım hizmeti ile sınırlı olmadığını, ailenin talebi doğrultusunda özürlünün özel yatılı merkezlere de yerleştirebileceğini belirten Taş, ”24 saat esasına bağlı olarak, yine tüm ücretlerini devlet karşılıyor. Vatandaş isterse gündüzlü bakım da talep edebiliyor. Bunlar aile için birer alternatif. Ama Diyarbakır’da 2-3 kişi dışında henüz bunu talep eden olmadı. Aileler evinde bakımı tercih ediyor” dedi.
     Taş, uygulamada istismarı en aza indirmek için yılda 2 kez aileleri kontrol ettiklerini, ihmal olması durumunda hemen müdahalede bulunulduğunu söyledi.
     İstismar durumunda verilen bakım ücretinin hemen kesildiğini, daha sonra ailenin izlenmeye alındığını belirten Taş, uygun şartlar oluşunca bakım ücretinin tekrar verilmeye başlandığını kaydetti.
     Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ”Zaman zaman vatandaşlardan bize yansıyan bazı şikayetler oluyor. Bir takım insanların köy köy dolaşarak ‘bize para verin paranızı daha çabuk almanız için işinizi çabuklaştıralım’ şeklinde çıkar sağladığını duyuyoruz. Vatandaşlarımızın bu tür insanlara itibar etmemesi gerekiyor. Böyle bir durumda hemen emniyet müdürlüğü veya bize başvurmaları gerekiyor. Bize başvuran bütün vatandaşlarımızın taLeplerini değerlendiriyoruz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. ”

 

Haberi yazan - 26 Temmuz 2010. Kategori Genel. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.