Engellilerin toplumdan izole edilmesini önlemek için teknoloji devrede

Kategori : Haberler,Teknoloji |

Türkiye’de 8,5 milyon engelli vatandaşımız var. Bu insanlarımız ne yazık ki ülkemizde birçok sorunla başa çıkmak zorunda kalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2010 yılı için gerçekleştirilen “Özürlülerin Sorun ve Beklentileri” araştırması sonuçları, Türkiye’de engellilerin eğitimsizlik ve işsizlik sorununun yanı sıra günlük yaşamda büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösterir nitelikte. Günlük yaşam özürlüler için bir kabus özellikle. Araştırmaya katılan özürlülerin yüzde 67’si kaldırım yaya yolu ve geçitlerin özürlülerin kullanımına uygun bir şekilde yapılmadığını belirtirken, yüzde 66’sı oturduğu binanın, yüzde 59’u ise kamu binalarının düzenlemelerinden şikayetçi. İş hayatındaki sıkıntılar da çabası.
Bu sorunların çözümünde teknoloji sunabileceği faydalar var. Bunun için öncelikle özürlülerin ve engellilerin nelere ihtiyacı olduğu gerçekçi analizlerle tespit edilmeli. Üretilen her ürün, icat edilen her teknoloji engelliler de dikkate alınarak yapılmalı ki, toplumda engellilerin izolasyonu azalsın. Teknoloji bu noktada şimdiye kadar birçok ürünle engellilerin yanında olurken, gelişmeye ve keşfedilmeye açık birçok ürün, model, iş modeli, iş yapış biçimi ve teknoloji de mevcut. Kendinden rampalı akülü engelli sandalyesinden, sağırlar için konuşmaları yazıya dönüştüren cep telefonuna uygun programdan, körler için kabartma ekranlı, klavyeli, cep telefonuna, bakıma muhtaçlar için bakım robotlarından, zihinsel engelliler için robot öğretmenlere, üç boyutlu simülasyon programlarına. Özürlülerle özürsüzleri bir araya getirecek eğitim ve eğlence malzemelerine, farklı mesleklerin icrasını kolaylaştıracak yazılımlara. Hepsi engellilerin hayatını kolaylaştıran teknolojiler. Tabii bu teknolojilerin bazıları pahalı ürünler ve teknolojiler olabiliyor. Bu noktada bu teknolojik kolaylıklara tüm engellilerin erişip erişemeyeceği hem hükümetlerin, bakanlıkların, hem şirketlerin, hem de engellilerin önünde bir sorun olarak duruyor.

Haberi yazan - 13 Ekim 2011. Kategori Haberler, Teknoloji. Giriş yaparak yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Giriş yaparak yorumları takip etmekten vazgeçebilirsiniz

1 yazısına 1 yorum yapılmış

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.